CONSERVANȚII NATURALI DIN COSMETICELE DEPLIN

Cum păstrăm proprietățile ingredientelor fără conservanți chimici?

O întrebare pe care probabil ți-ai pus-o deseori când ai citit etichetele produselor cosmetice: ”Este sau nu este posibil să păstrăm proprietățile ingredientelor naturale fără atât de controversatele adaosuri chimice?” Da, este. Iar în rândurile care urmează veți descoperi și cum este posibil și care sunt cei mai populari conservanți naturali.

Ce sunt conservanții naturali?

Conservanții naturali sunt ingrediente care se regăsesc în natură și pot - fără prelucrare artificială sau sinteză cu alte substanțe - să împiedice un produs să se altereze prematur. Aceste substanțe pot fi considerate alternative sigure și eficiente la conservanții sintetici, precum sunt: parabenii, fenoxietanolul sau triclosanul.

Termenul de conservant natural nu este definit de nicio bază legală. Din cauza acestei lipse de reglementare din jurul termenului, au fost făcute presupuneri despre ce sunt conservanții naturali și cum funcționează.

Pentru ce se folosesc conservanții naturali?

Produsele cosmetice naturale trebuie să își păstreze calitățile și eficiența nu doar până ajung în trusa ta de înfrumusețare, ci și după desigilarea acestora. De aceea, în industria cosmeticelor bio se folosesc conservanți naturali pentru a păstra cât mai mult din beneficiile extractelor naturale și pentru a prelungi durata de valabilitate a produselor în condiții normale de păstrare.

Întocmai ca și conservanții sintetici, și conservanții naturali se încadrează în categoria  denumită de oamenii de știință și de persoanele din interiorul industriei  „sistem de conservare”. Această frază se referă la cele trei moduri în care conservanții tind să funcționeze:

  • antimicrobian: inhibă creșterea microbilor precum bacteriile și ciupercile;
  • antibacterian: inhibă dezvoltarea bacteriilor precum mucegaiul și drojdia;
  • antioxidant: întârzie sau oprește procesul de oxidare (de obicei, începutul unei deteriorări, deoarece pierde electroni), acționând asupra enzimelor: oprește alterarea produselor cosmetice.

Pentru a fi considerate eficiente, majoritatea acestor formule trebuie să treacă un test de eficacitate de conservant [PET]. Acest proces simulează contaminarea naturală prin injectarea produselor cu microorganisme. În cazul în care conservantul reușește să anihileze aceste organisme, produsul este gata pentru piață.

Conservanți naturali pentru frumusețe

În industria frumuseții și a produselor cosmetice, conservanții naturali sunt folosiți în special în produsele de îngrijire a pielii, de îngrijire a părului, în balsamurile de buze, în uleiurile esențiale și multe altele.

Iată o listă scurtă de ingrediente și modul în care acestea tind să se potrivească cu diferite tipuri de produse:

  • Aloe vera

În jurul anului 2005, o echipă de cercetători din Spania a inventat un gel de aloe vera care a funcționat că un conservant natural pentru produse. Acest ingredient a fost o alternativă durabilă la conservanții sintetici alimentari, cum ar fi dioxidul de sulf.

De atunci oamenii de știință au dezvoltat conservanți de aloe vera pentru alte industrii.

  • Aloe vera - în formă să de suc, gel sau pulbere - este unul dintre cei mai obișnuiți conservanți naturali pentru produsele de machiaj.
  • Alcool benzilic

Această substanță chimică poate fi extrasă din plante și poate fi regăsită într-o varietate de uleiuri esențiale, inclusiv cel de iasomie, zambilă sau ylang-ylang.

  • Acid citric

Acidul citric apare în mod natural în citrice precum portocalele și lămâile. Are o multitudine de aplicații în calitate de conservant - de la alimente și suplimente până la dezinfectanți și produse de curățat.

  • Sorbat de potasiu

Sorbatul de potasiu este o sare albă naturală și o altă alternativă la parabeni. Este folosit pentru a preveni dezvoltarea microbilor în produsele alimentare și în produsele de îngrijire a părului și în cele de îngrijire a pielii, precum ar fi șamponul și cremele hidratante.

  • Acid sorbic

Această pulbere albă antimicrobiană este un ingredient cheie în prezervarea produselor destinate machiajului facial și al ochilor, a pielii și a produselor pentru păr. Derivat din fructele de frasin, acidul sorbic a fost inclus și în vin și mâncare.

  • Ulei de levănțică 
  • Rădăcină de gențiană 
  • Extract: de rozmarin, oregano, cimbru, seminte de grapefruit

Pentru a vă face o idee de ce aceste ingrediente sunt atât de speciale, haideți să aflăm cum se obține, de exemplu, extractul de rozmarin, deosebit de popular pentru produsele cosmetice.

Procesul începe cu derivarea antioxidanților din frunzele de rozmarin printr-o metodă numită extragerea cu dioxid de carbon (CO2) - o tehnică modernă de colectare a uleiurilor esențiale, care folosește CO2 ca solvent.

Dioxidul de carbon (CO2) are formă gazoasă la temperatura camerei. Atunci când este ținut sub control este un gaz inofensiv: este inert, ceea ce înseamnă că este inodor și incolor. Este non-toxic, nu este foarte scump și este disponibil în cantități mari.

CO2 are proprietatea de a se comporta ca un lichid atunci când este comprimat în anumite condiții, folosind echipamente speciale. Acționând ca un lichid, el poate dizolva, ca un solvent, materia vegetală nepolară (grăsimi, uleiuri de exemplu), cu o greutate moleculară joasă, printr-un proces numit Extracție cu fluide supercritice.

După această, el este adus la presiune normală și trece din nou în stare gazoasă, fiind recuperat, iar ceea ce rămâne este este Extractul CO2.

Câteva dintre avantajele pe care le oferă această metodă sunt: temperaturile joase de operare, ceea ce înseamnă că acele componente sensibile la căldură nu sunt alterate, excluderea oxigenului din întregul proces - adică acele componente sensibile la oxidare rămân de asemenea intacte, o selectivitate și o masă de transfer mai ridicate, ceea ce rezultă în produse cu un randament mai bun și cu o durata de viață mai mare, și, nu în ultimul rând, un întreg proces de extracție mai prietenos cu mediul.

La fel de important, rezultă o aromă și un parfum mai fine comparativ cu produsele obținute în mod convențional. La uleiurile purtătoare, metodă de Extracție CO2 produce uleiuri cu mai multe substanțe benefice (insaponificabile), față de uleiurile presate la rece. 

După cum am menționat, antioxidanții pot preveni deteriorarea substanțelor organice. Extracția creează o cantitate mică de ulei iar această poate fi amestecat în produse.

Cum procedăm la DEPLIN

Folosim ingrediente de cea mai bună calitate, certificate bio, atent selecționate atât de noi înșine cât și de partenerii noștri.

  • Produsele Deplin nu conțin niciun fel de substanță chimică. Inclusiv pentru conservarea acestora folosim uleiuri esențiale cu rol conservant, precum uleiul de rozmarin, vitamina E naturală și o selecție de uleiuri esențiale cu acțiune antibacteriană și antifungică cu spectru larg.
  • Toate ingredientele naturale folosite în producție sunt certificate Ecocert, cele mai multe dintre acestea având proveniență locală. O parte din ingrediente le obținem direct din plante în laboratorul propriu: extracte, macerate, infuzii. Uleiul de măsline este adus dintr-un sat din Grecia.
  • Având în vedere că produsele nu conțin conservanți chimici, pentru a prelungi durata de viață în condiții normale de păstrare, am optat pentru recipiente din sticlă Miron Violett Glas.
  • Sticla violet este un filtru natural care permite conservarea proprietăților nutritive ale ingredientelor, oferind protecție împotriva proceselor de îmbătrânire favorizate de lumina soarelui și a luminii artificiale. Practic, prin această sticlă trec doar acele componente ale luminii care protejează și îmbunătățesc calitățile substanțelor fotosensibile. Miron Violett Glas este o companie care promite să păstreze calitatea ingredientelor fotosensibile

De-a lungul timpului, recipientele lor au fost testate utilizând diverse alimente și ingrediente sensibile la lumină, precum: ulei de migdale, alge, spirulină, apă de trandafir, apă potabilă, ulei de măsline, cereale, miere, fructe și alte substanțe.

O concluzie certă este că substanțele păstrate în recipientul violet Miron nu își descompun ingredientele, în schimb păstrează gustul, mirosul, culoarea, structura și enzimele mult mai bine decât în oricare alte recipiente cunoscute sau utilizate până acum. Citiți mai multe aici.

Produsele se păstrează în condiții normale, singură diferență față de cosmeticele cu compoziție chimică fiind cea legată de termenul de valabilitate mai redus. Durata de valabilitate a produselor este între 6 și 12 luni.